Uitbreiding en verbouwing Hotel De Lindeboom

Uitbreiding en verbouwing Hotel De Lindeboom
De Lindeboom is een driesterrenhotel in het centrum van Den Burg, gelegen aan het dorpsplein 'De Groeneplaats'. Het is een beeldbepalend gebouw met een rijke historie. Bij het hotel zijn ook een Café en een Restaurant gevestigd.

Vanaf december 2015 wordt er hard gewerkt aan een nieuwe hotelvleugel met 24 extra hotelkamers, een loopbrug die het oude en nieuwe gebouw met elkaar verbindt en er komt een lift. Eigenaar Paul Krugers: "Twee van de nieuwe hotelkamers worden speciaal gebouwd voor mindervaliden. Momenteel telt het hotel 25 kamers, de uitbreiding en verbouwing betekenen dus bijna een verdubbeling van de hotelcapaciteit."

2015 12 lindeboom duin bouw-kl

Bouwvergunning

Hoewel de vergunning al in 2010 rond was, is de verbouwing pas in januari 2016 begonnen. Krugers: "De tweede helft van 2015 hebben we gebruikt om de bouwvergunning van 2010 om te zetten naar het nieuwe bouwbesluit van 2012. Daarbij hebben we ook een aanpassing van de gemeentelijke parkeernorm gekregen. Dat was vooruitlopend op het nieuwe parkeerbeleid dat de Gemeente Texel ontwikkelt. We krijgen er dadelijk 35 parkeerplaatsen bij, op eigen terrein. Eigenlijk iets te kort als je kijkt naar de norm van 0,8 parkeerplaats per hotelkamer, maar het is niet anders. Een parkeerkelder maken is onbetaalbaar, en ook niet te doen in verband met de aanlendende percelen en de archeologische ondergrond. Maar we komen een heel eind zo."

Schoutenhuijs en Brasserie ook vernieuwd
Restaurant Het Schoutenhuijs werd voor kerstmis 2015 al opgeleverd in een jaren '20 sfeer. Het bijbehorende café De Brasserie, dat in eerste instantie slechts een ander aangezicht zou krijgen, heeft in de tussentijd ook een complete verbouwing ondergaan, inclusief de toiletgroepen en de keuken. Dit alles binnen een tijdsbestek van 4 á 5 weken. Het kostte de nodige zweetdruppels en overuren, maar precies voor de paasdagen kon de Brasserie weer open. > lees meer over de verbouwing van De Brasserie

 

Februari 2016 - Wekelijks een extra etage
Hotelmanager Bouke Weber: “De planning van de verbouwing is strak. De inkt van de afgegeven vergunning was nog niet droog, of de voorbereidingen waren al begonnen. Inmiddels is de fundering gestort en komt er nu wekelijks een etage bij. We hebben geluk met het zachte weer. Onlangs stonden de bouwers metaal te vlechten in de zon.” Tijdens de gehele verbouwing blijft De Lindeboom gewoon open. 

 

 

April 2016 – Voorspoed en oponthoud
Paul Krugers, eigenaar Hotel De Lindeboom: “We lopen iets achter op het schema, dat komt doordat er oponthoud was met de levering van de kalkzandsteenelementen. Dit zorgde voor een vertraging van twee weken. Aan de andere kant was er geen vorst, dus dat valt weer mee. We denken dat eind mei de eerste hotelkamers kunnen inrichten, net na Pinksteren. Er wordt heel hard gewerkt door heel veel mensen.

We zijn nu bezig met de bovenste etage, de topvloer kan erin. Die is wat vertraagd helaas, de leverancier kon het tijdelijk niet aanleveren. De kozijnen zitten er al wel in, en de installateurs zijn volop bezig. We hopen deze week het hoogste punt te bereiken!"

 Paul Krugers: 2016-04-18 paul krugers kl“Ik werk al lang met Paul Buijsman van Duin Bouw samen. Ik vind hem een betrouwbare aannemer. Het is ook iemand die met de klant meedenkt, en vernieuwend is."  

 

 

 

 

18 mei 2016 - topvloeren, afwerkvloeren en tegelvloeren
Een tussenstand. In de ‘foyer’ loopt alles naar wens. Het is nog een kwestie van stucadoren, plafonds erin, de glazen deuren erin hangen en de tegelvloer leggen. De eerste verdieping is nagenoeg klaar! Alleen de tegelzetter en de stucadoor hebben hier nog werk.
Volgens Paul Buijsman zal volgende week rond deze tijd de tweede verdieping ook zover zijn. Nu is men daar nog bezig met de afwerkvloer. Die wordt gestort over een laag isolatie en wapening heen, waar ook leidingen in vastliggen. Alles is straks netjes weggewerkt onder de strakke vloer.
Voor het pand liggen de pallets dakpannen klaar om gelegd te worden. Ook worden er balen grint van 1500 kilo voor de dakbedekking omhoog getakeld met de kraan. De hardstenen dorpels van 162 kilo per stuk gaan via dezelfde weg omhoog. Ze passen mooi bij de gekozen steen (dezelfde als die van het Schoutenhuijs) en het donkere voegwerk. “Wist je dat een muur voor 20% uit voegwerk bestaat?” vraagt Paul Buijsman. Over 2 á 3 weken is Rob Bakker klaar met de voorbereidingen aan de corridor, die het oude met het nieuwe gebouw gaat verbinden.

      

3 juni 2016: Hoogtepunt in de krant!
De verslaggever van de Texelse Courant klom tot bovenin de steigers op de bouw bij Hotel de Lindeboom. Dit in verband met het bereiken van het hoogste punt en de plaatsing van de loopbrug, die het oude en nieuwe deel met elkaar verbindt!

krantenartikel-1-lindeboom-kl   krantenartikel-2-lindeboom-kl

9 juni 2016 - concentratie
De steigers zijn weg, het gebouw toont haar eigen gezicht. De loodzware gevelstenen van Belgisch hardsteen worden per kraan aangereikt en vervolgens met de hand bevestigd, ook dat oogt meteen anders. De getoogde kozijnen en ambachtelijke paneeldeuren, vervaardigd in de werkplaats bij Duin, komen hier goed tot hun recht. De achterkant van het gebouw is minstens zo interessant als de voorkant. Een eeuwenoud luik dat toegang geeft tot de voormalige kerker vraagt om een passende oplossing. In de foyer wordt de vloer betegeld, deuren worden afgehangen en de VEM is geconcentreerd bezig om alle installatiewerkzaamheden tot een goed einde te brengen. Nog een ruime week en dan moet het klaar zijn. De plafonds zitten er bijna helemaal in, de inrichters zijn begonnen in de hotelkamers. 

   

29 juni 2016
De tegelvloer ligt erin, de nieuwe foyer is in gebruik genomen! De laatste hand wordt gelegd aan het hekwerk. De hotelkamers en suites zijn ingericht en in gebruik genomen door gasten. Op de bovenste etage en aan de doorgang tussen het oude en nieuwe gedeelte van het Hotel is nog wel wat werk te doen; de afwerkfase. Buitenom is de firma Tatenhove bezig met de bestrating van de terassen en de parkeerplaatsen. 

  

7 september 2017
Tot slot is de verbouwing van De Lindeboom voltooid met de 'corridor'; de glazen verbinding tussen oud en nieuw. Letterlijk de laatste loodjes, want de ruiten van 30mm dik en wegen maar liefst 100 kilo per stuk.

       2017 09 07 lindeboom corridor klein