De Waerden

Woonproject De Waerden in Den Burg

Op de hoek Molenstraat en Anne Frankstraat in Den Burg bouwt Duin Bouwbedrijf 16 wooneenheden plus een multifunctionele ruimte. Opdrachtgever is de Texelse woningbouwvereniging Woontij. De woningen zijn bestemd voor cliënten van De Waerden (dienstverlenende organisatie voor mensen met een beperking). De woningen dienen deels ter vervanging van de 8 woonplekken die De Waerden heeft aan de Haffelderweg in Den Burg (de Texelse Reede).

Met inspraak van een klankbordgroep van buurtbewoners is gekozen voor een ontwerp dat de uitstraling heeft van gewone woningen die gesitueerd zijn aan een hofje dat als gemeenschappelijke buitenruimte wordt ingericht.

 

Na een zogenaamde Design & Build-aanbesteding, waarbij verschillende aannemers op basis van een schetsontwerp, programma van eisen en bouwbudget een plan ontwikkelden, kwam Duin Bouwbedrijf als winnaar uit de bus. Het beoordelingsteam bestond uit vertegenwoordigers van De Waerden, gemeente Texel, Fooq Projectmanagement en Woontij. 

Duin en Woontij ondertekenen contract De Waerden foto Woontij

April 2016 – Nieuwbouw De Waerden op schema
Volgens uitvoerder Ronald Timmer van Duin ligt de bouw nagenoeg op schema. Timmer: "De woningen worden opgeleverd medio juli 2016. Soms kosten bepaalde zaken onverwacht meer tijd. Zo werken we hier volgens het nieuwe principe van luchtdicht bouwen. Die eisen zijn enorm hoog. We hebben extra maatregelen moeten nemen om aan de nieuwe normen te voldoen. "De toekomstige bewoners tonen veel interesse in de nieuwbouw, merkt Timmer enthousiast op. "Regelmatig nemen ze een kijkje vanachter de bouwafrastering. Binnenkort organiseren we een kleine open dag, speciaal voor hen, zodat ze van dichtbij kunnen zien hoe hun huizen vorderen".

2016-04-Ronald-Timmer-Duin-Bouw-3-800x619

11 mei 2016 – De Waerden krijgt vorm
De woningen hebben ook van binnen inmiddels vorm gekregen; alle binnenmuren staan, Ronald Timmer is bezig met het raamwerk voor de kozijnen en er wordt al druk getegeld in de badkamers. Het laatste blok wordt klaargemaakt voor plaatsing van de vloerverwarming en de dekvloer. De dekvloeren komen er volgende week in. De vloeren komen ‘op afschot’ te liggen, volgens Ronald, met zo min mogelijk randen en kantjes. De dakbedekking is geplakt en gebrand, en IBS Oele Schoo heeft de zonnepanelen al gemonteerd. Het voegwerk van het laatste blok is bijna klaar, daarna kan de muur schuin worden afgezaagd waardoor het de karakteristieke vorm krijgt die door de architect is bedacht. De installateurs zijn bezig met het trekken van stroomdraden voor de meterkasten, een warm klusje, met de tropische temperaturen van de afgelopen weken.

     2016-05-11-zonnepanelen-de-waerden-640x427

1 juni 2016
Vandaag zijn de laatste kozijnen geplaatst. Prima, want morgen komen de voordeuren! De betimmering zit er nu ook op. Een mooi gezicht en het ruikt naar vers hout op de bouw. De eerste ‘blauwe box’ wordt opgehangen door IBS Oele Schoo. Dat is een ventilatiesysteem met een CO2 sensor erin. Zo kan er naar behoefte geventileerd worden. De daken zijn dicht. De ‘daktrimmen’ zitten erop (aluminium randen die een afscherming vormen voor het hout bij de dakranden). De laatste hand wordt nu gelegd aan de afwerking van het dak. Op de grond worden alle kabels netjes weggewerkt in het Nuts-tracé. De mannen van Plaisier hebben daar een handig kraantje voor. 

    

4 Juni - Toekomstige bewoners komen kijken
Cliënten van De Waerden en hun begeleiders kwamen op uitnodiging van Duin Bouwbedrijf alvast een kijkje nemen op de bouw. Op 4 juni, de landelijke dag van de Bouw, zette uitvoerder Ronald Timmer de bouwhekken even open om de toekomstige bewoners een rondleiding te geven. Samen met Jet Vos, projectleider van De Waerden, leidde hij de bezoekers rond en beantwoordde vele vragen. Sommige bewoners moeten uiteraard nog even wennen, de meesten zijn echter zeer enthousiast en hebben zin om te gaan verhuizen in oktober!

     

10 juni 2016- In de Texelse courant!

    dag-van-de-bouw rgb-2

22 juni 2016
Het zijn de keuken-,  kozijnen-  en kachelweken op de Waerden! De stalen binnendeurkozijnen zijn geplaatst. Er wordt nu hard gewerkt om alle deuren erin te hangen. Deze week komen ook de schuifkozijnen in de bad- en slaapkamers. Er is een begin gemaakt met het plaatsen van de plinten. Buiten op het dak zijn de zinken kappen geplaatst waardoor het nu 100% waterdicht is. De raamdorpels staan klaar om geplaatst te worden! De bouw ligt op schema, vogens de uitvoerder.

       

7 juli 2016
De tegelzetter is klaar. In het steunpunt (het centrale gebouw) wordt de keuken afgewerkt. IBS Oele en Schoo checkt het loodgieterswerk in de keukens. Deko Alarm installeert de brandmeldcentrale, die is gekoppeld aan brandmelders in iedere woning. Alle binnen en buitendeuren hangen inmiddels, het hang- en sluitwerk is bevestigd en de plafonds zijn gespackt. De raampdorpels zitten er mooi in, de holonite drempels in de woningen worden momenteel bevestigd. Aanemmingsbedrijf Tatenhove BV legt de ei-vormige bestrating op de binnenplaats aan. De terrasjes van de woningen zijn al klaar. Jos Huisman van Duin betimmert de dakranden met Accoyahout.

2016 07 07 De Waerden  10       

29 juli 2016
In de eerste week van de bouwvakantie is het project opgeleverd aan opdrachtgever Woontij. Deze gaat zelf in eigen beheer nog wat kleine klussen en het schilderwerk verrichten, voordat in oktober de clienten van De Waerden hun intrek nemen. In verband met het zomerseizoen kan de binnentuin pas in het najaar worden aangelegd, omdat anders de beplanting niet goed zal aanslaan.

2016 07 29 de waerden jet vos 
(foto Jet Vos - De Waerden)

 

11 oktober 2016
Op 3 oktober verhuisden de cliënten vanaf de Haffelderweg naar hun nieuwe stek, op 4 oktober gevolgd door de cliënten vanaf De Zes. Deze week worden de allerlaatste ophang- en schilderklusjes afgerond. Ook door de familieleden van de clienten is hard meegewerkt! Vandaag is nog een 'dwaal-detectiesysteem' geïnstalleerd, dat alle bewegingen bij de voordeuren meldt en vastlegt tussen 23.00 uur 's avonds en 7.00 uur 's morgens. De clienten gaan aan de Molenstraat werken aan 'eigen regie', wat volgens projectmedewerker Jet Vos van De Waerden inhoudt dat ze in dit wooncomplex een stukje zelfstandiger kunnen wonen dan ze tot nu toe gewend waren. Duin Bouwbedrijf wenst hen daarbij heel veel woonplezier!

2016-10-11 14.21.10 800x533       2016-10-11 14.11.33 800x533
Interieur van het steunpunt                                                        Aan de openbare weg wordt nog gewerkt

2016-10-11 14.10.15 800x533      2016-10-11 14.12.02 800x527
De binnentuin wordt binnenkort aangelegd                                  Het steunpunt voor de medewerkers