Voorheen Atelier Offerhaus

De Eilandkeuken
Op 16 januari jl. ontvingen Vincent Hoekstra en Mirjam van der Ploeg de sleutel van het pand in de Gravenstraat in Den Burg (voorheen Atelier Offerhaus). Een grote verbouwing gaat er voor zorgen dat De Eilandkeuken medio juni een nieuw restaurant opent met compleet nieuwe keuken, woning en twee ruime gastenkamers.

"In vergelijking met de huidige Eilandkeuken blijft alles hetzelfde", vertelt Mirjam. "De naam, het team, de kwaliteit en de gezelligheid die de gasten van ons gewend zijn, veranderen niet." Sinds eind vorig jaar staat het restaurant in de drie toonaangevende restaurantgidsen: Michelin (met een Bib Gourmand), de Lekker en GaultMillau. "Dit is weer een mooie volgende stap."

De Eilandkeuken was dertien jaar gevestigd aan de Grensweg. Dat restaurant wordt overgenomen door een oud-medewerkster van Vincent en Mirjam. Tot de opening op de nieuwe locatie werkt het team van De Eilandkeuken in Vincent City Lounge aan de Binnenburg.


27 januari 2017 - Gesloop(t)
Het statige pand uit 1922 moet eerst helemaal worden gestript voordat de bouw kan beginnen. Daarbij kom je veel balken tegen: steunbalken, dragende balken, stalen balken en balken die onverhoopt in de kachel zijn beland. Op een houten balk in de voorpui is de met potlood geschreven tekst ‘TEBO 19 mei 1978’ blootgelegd. Een stille getuige van een oude verbouwing. Dat zijn van die leuke aardigheidjes die je tegenkomt tijdens het slopen!
2017-01-27 roel klein  

 


22 februari 2017
De bebouwing aan de achterzijde van het pand, aan de kant van de Molenstraat, is gesloopt. Binnen heeft Roel Keijzer het kozijn uit een voormalig buitenraam gebikt. Vervolgens stofvrij gemaakt, waarna hij zowel de muur als de nieuwe stenen flink nat maakt. Dat zorgt morgen bij het opmetselen voor een goede aanhechting. Volgens Roel de Zwart wordt morgen het staal voor de nieuwe keuken geleverd, en brandwerende gipsplaten. Ook is er nog werk aan de constructie van het pand, dat in loop der jaren verschillende keren is verbouwd.
2017-02-22 eilandkeuken achterzijde molenstraat klein   2017-02-22 eilandkeuken roel keijzer branden

 

 

 

 


3 maart 2017
De sloopwerkzaamheden zijn deze week afgerond. Nu kan het opbouwen beginnen. We vangen aan met het woonhuis en de gastenkamers.
2017-03-04-eilandkeuken-begin-opbouw-gastenkamers     


22 maart 2017
De oude steeg (met wc) is opengebroken, hier komt het nieuwe riool in. Vervolgens komt er een betonnen opgang naar het woonhuis. De bovenverdieping is beloopbaar en morgen komt de betonnen trap. Vanmiddag is een ondersteunend bordes geplaatst, dat is vervaardigd in de werkplaats. De firma Westerlaken heeft op de begane grond de vetvangput geplaatst, het riool aangesloten en een funderingsstrook gegraven. 
   2017-03-22 fa. westerlaken klein  


30 maart 2017
De betonnen trap is op zijn plek gehesen. Roel en Roel verlengen een stalen balk boven de entree en Multibouw Wijnsma plaatst profielen, gipsplaten en kozijnen. Agter Elektrotechniek legt leidingen in de technische ruimte en CVI Texel legt boven ventilatie aan. Johan Plaatsman zaagt op zolder, en zo is op alle vloeren bedrijvigheid.
2017-03-26 betonnen trap eilandkeuken klein  


13 april 2017
Jos bereidt de gevelfundering voor, er komen geïsoleerde bakken in zodat geen kougeleiding plaatsvindt. In de bakken komt nog een korf van staal. Vervolgens wordt in deze  'bekisting' het beton gestort. Marcel legt de laatste hand aan de houten gevelbekleding op de verdieping. De zinken dakafwerking zit er heel netjes in. Piet Butter BV uit Volendam verzorgde hierbij het zinkwerk, en Jan Neuvel Dakwerk heeft hem waterdicht gemaakt. Piet Butter BV verzorgt het loodgieterswerk en de luchtbehandeling. De loodgieters zijn voorlopig klaar, in de afbouwfase komen ze de klus verder afmaken.  
    2017-04-13 jos gevelfundering klein       2017 04 21 eilandkeuken Mirjam klein


3 mei 2017
Er is isolatie gelegd op de begane grondvloer, en op de bovenverdieping worden de kozijnen en gipsplaten gemonteerd. In de werkplaats is een partij essenhout afgeleverd door de Amsterdamsche fijnhouthandel. Het zijn ruwe planken die thermisch gemodificeerd zijn, dat wil zeggen dat het hout met hete stoom is verduurzaamd. Dit zal worden verwerkt in de pui van het restaurant, waarvoor de bouwtekening klaarligt in de werkplaats.
2017-05-02 houtstapel klein 1    


22 mei 2017
De fundering voor de keukenruimte is gestort. Er wordt een nieuwe buitenmuur gemetseld, met een goede geluidsisolatie erachter omdat een restaurantkeuken uiteraard niet geruisloos kan functioneren. De balkenlaag wordt gerealiseerd. De kolommen in het restaurant zijn afgedicht met een brandwerende laag en op de verdiepingen wordt er geschuurd, gekit en geschilderd.
2017-05-22 balkenlaag klein   2017-05-22 balken eilandkeuken klein

 

 

 

 

 

 

 

 

1 juni 2017
Vanmorgen om 6.00 uur is het essenhouten kozijn vanuit de werkplaats naar de Gravenstraat gebracht. Het was gelukkig windstil en met behulp van de kraan van Stephan Witte werd het kozijn probleemloos in de voorpui getakeld. Vandaag wordt ook het glas geplaatst. Roel is aan de Molenstraatkant de keuken aan het opmetselen en op de bovenverdieping is de firma Neuvel bezig met dakwerkzaamheden en isolatie.
2017-06-01 voorpui klein    2017-06-01 molenstraatkant klein

 


8 juni 2017
Het glas zit in de voorpui, wat zowel van binnen als buiten een heel ander gezicht is. Het pand bevindt zich nu in de afwerkfase. Er is een begin gemaakt met het monteren van de bar en het interieur van het restaurant. De plafonds gaan erin op alle verdiepingen, waarna de verlichting (led) wordt aangebracht. Wat afgetimmerd kan worden, wordt afgetimmerd, zowel binnen als buiten .
Een korte impressie van de bouw, het transport en de montage van het essenhouten kozijn krijgt u via deze link naar YouTube.
1e dia kozijn klein   2017-06-07 fa nijboer barry en johan klein


21 juni 2017
Van een bouwplaats naar een pand in afwerkfase. Deze week is het puntdak op de keuken geplaatst, zit het glas in de kozijnen, wordt druk gewerkt aan het restaurant en de keuken en zijn de gastenkamers en het appartement nagenoeg klaar voor de inrichtingsfase. Verlichting is aangebracht en sanitair 'hangt'. Desalniettemin moet er nog hard worden gewerkt om dit enorme pand deze maand nog te openen.
2017-06-21 gerrit booij kl   2017-06-21 besselink techniek klein


7 juli 2017
De keuken is klaar voor het echte werk. Ook de gastenkamers en het appartement zijn in de inrichtingsfase, de kamers zijn inmiddels gestoffeerd en geschilderd. In de toiletgroep worden nog wat plinten geplaatst en Johan hangt de laatste deur af. Roelof smeert de hijsgaten van de betonnen trap af, waarna ook deze opgang kan worden geschilderd. Op het dak van de keuken is een doorvoer gerealiseerd voor de luchtafvoer.
2017 07 07 johan deur afhangen klein   2017 07 07 kamer eilandkeuken klein

 

 

 

 

 

 

Augustus 2017
De verbouwing is inmiddels afgerond. De gastenkamers 'draaien' en het restaurant, dat begin juli openging, heeft al vele gasten mogen ontvangen. 'Ik ben er vanaf dag 1 bij betrokken geweest', vertelt Mirjam van der Ploeg; 'zo ben ik, dat vind ik waanzinnig leuk. Het was een pittig, maar ook leerzaam proces. Ik vond het interessant om eens een kijkje in de keuken te nemen bij een bouwbedrijf. En nu is het helemaal af. Ik kan werkelijk niets bedenken dat achteraf anders had gemoeten. Echt alles is zoals besproken, en wat dat betreft was de samenwerking met Duin Bouwbedrijf, met wie we voorheen nog nooit hadden gewerkt, optimaal. Ik kan niet anders zeggen: er staat nu een fantastisch mooi bedrijf.'
2017 09 15 keuken klein      2017 09 15 restaurant klein

2017 09 15 buitenkant eilandkeuken klein