klein 2018 06 05 vooraanzicht rechts

Verbouwing woonhuis Den Hoorn
De woning bestaat uit twee gebouwen die haaks met elkaar zijn verbonden. Architektenbureau Dirk Koster maakte onder andere een ontwerp voor een nieuwe dakkapel en erker. De bouw wordt verdeeld over twee fases. In de eerste fase vervangen we alle kozijnen. Aan de achterzijde komen openslaande deuren naar de tuin, zowel vanuit de keuken als vanuit andere woongedeeltes. Het dak wordt een stukje verlengd aan de zijde van de erker, deels vervangen en geisoleerd. In de tweede fase komt er een glazen corridor tussen de twee woongedeeltes in en wordt het gedeelte dat evenwijdig ligt aan de straat aangepakt.

Op 22 maart 2018 ging de aanvraag voor de bouwvergunning naar de Gemeente. De welstandscommissie van Den Hoorn had toen al meegedacht en enkele verbeterpunten aangereikt. Op 22 mei werd de vergunning verleend. 

 

23 mei 2018 - Merantihout is binnen
Er is een partij merantihout binnengekomen voor de woning op Diek 25. In de werkplaats maakt timmerman JP er balken van om er vervolgens kozijnen van te timmeren. Deze kozijnen zijn onder andere voor de nieuwe dakkapel. In de woning zelf zijn alle zachtboard plafonds verwijderd en vervangen door gips. Er worden leidingen gefreesd en er is 350 meter elektrabedrading en coax-kabel aangebracht. 
klein 2018 06 05 5 meranti

5 juni 2018 - Steigers zetten
De bouwplaats in Den Hoorn is begaanbaar gemaakt;  heel wat bomen en struiken zijn gerooid. Vandaag plaatsen we de steigers, de keet is al aanwezig. In de werkplaats is JP bijna klaar met de merantihouten kozijnen voor de erker. Opdrachtgever Joop Hendriks steekt zelf ook de handen uit de mouwen tijdens dit project. Vandaag zet hij de kozijnen alvast in de grondverf bij Duin Bouwbedrijf in de werkplaats.
klein 2018 06 05 steigers opbouwen       klein 2018 06 05 schilderen werkplaats

 

13 juli 2018 - Het nieuwe dak verhoogt de R-waarde
Het is al lange tijd extreem droog op Texel, maar als je een dak wilt vervangen is dat juist weer prettig. Het dak is gerepareerd, er zijn dakramen en een dakkapel gerealiseerd en er is een dikke laag isolatie aangebracht, wat de R-waarde van de woning flink verhoogt. Een R-waarde geeft het isolatievermogen van materiaal weer. Dit kan betrekking hebben op dubbel glas, maar ook bij vloeren, muren en in dit geval het dak. Bij een hoge R-waarde is er sprake van hoog isolerend materiaal. De berekening is afhankelijk van de materialen en de dikte. De R-waarde wordt ook gebruikt als maatstaf voor premies en subsidies.
klein 2018 07 13 dak       klein 2018 07 13 dakkapel

 

Augustus 2018 - Merantihouten kozijnen en erker
Een partij ruw merantihout is in de werkplaats omgetoverd tot kozijnen en openslaande deuren voor de erker. Om te beginnen werd het hout geschaafd, waarna de sponningen zijn gefreesd en pennen werden aangebracht. Vervolgens zijn de afzonderlijke delen in elkaar gezet en gelijmd voor een stevige constructie. JP heeft daarna door middel van hakken en frezen ruimte gemaakt voor een kantschuif. Een kantschuif is een mechanisme waarmee je (dubbele) deuren kunt vergrendelen. De schuif wordt altijd gemonteerd aan de boven- of onderkant van de deur.
2018 08 21 erker hout 2 5 klein       2018 08 21 erker hout 2 6 klein      2018 08 21 erker hout 3 klein      2018 08 21 erker hout 2 2 klein