2018 07 13 vd Sterrweg 9 dak klein

Verduurzamen woning in buitengebied
De eigenaren van dit huis gaan voor 100% energieneutraal. Daarvoor is een pakket aan maatregelen nodig. Wat houdt dat in dit geval in? We gaan de kozijnen vervangen en plaatsen er hoogrendementsglas in. Het ca. 200 m2 grote dak wordt geïsoleerd. De zonnepanelen die op het oude dak lagen komen weer terug, en er komt een luchtwarmtepomp, die voor de verwarming én verkoeling gaat zorgen.

 

 

 

Dakisolatie
Het dak is tot op de daklatten gestript en vervolgens voorzien van nieuwe dakplaten inclusief een dampdichte laag. De platen die hier zijn gebruikt hebben een hoge RD-waarde. De RD-waarde geeft het isolatievermogen van materiaal weer. De oude dakpannen konden vervolgens worden hergebruikt. Dat is gunstig, omdat het dak toch een oppervlakte van zo’n 200 m2 heeft.


2018 07 13 vd Sterrweg 9 dak 6 klein

Kozijnen en ruiten
In de werkplaats van Duin Bouwbedrijf zijn de kozijnen voorbereid en na plaatsing ter plekke voorzien van hoogrendementsglas.  De voordelen van dit soort glas zijn aanzienlijk:
* het isoleert twee- tot driemaal zo goed als standaard dubbel glas;
* er zijn flinke energiebesparingen mogelijk;
* er geldt een gunstige terugverdientijd (6 à 7 jaar voor HR++);
* het glas houdt in de winter niet alleen de warmte binnen, maar in de zomer ook de hitte buiten.

Luchtwarmtepomp
Een luchtwarmtepomp verwarmt een woning met behulp van de buitenlucht. Deze pomp staat buiten en kan op elke gewenste plek worden geplaatst, bijvoorbeeld op een plat dak of naast het huis. Een groot voordeel is dat hij vrijwel geen geluid maakt. Daarnaast neemt de warmtepomp niet veel ruimte in beslag.

Zonnepanelen
Op de betreffende woning lagen al zonnepanelen op het dak. Deze kunnen worden teruggeplaatst. Volgens planning is deze woning in oktober geheel energieneutraal.

Ontdek wat u zelf kunt doen
In de overheidscampagne 'Energie besparen doe je nu'  komen bewoners aan het woord die de overstap al hebben gemaakt naar een geïsoleerd huis en duurzame verwarming. Mensen die ook willen overstappen kunnen op energiebesparendoejenu.nl kijken welke maatregelen het meest energie besparen bij hun specifieke woning. Bijvoorbeeld betere isolatie van dak, gevel, vloer of ramen. Of de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel. Deze apparaten kunnen de huidige CV-ketel op gas vervangen en zorgen voor een comfortabele woning. 
Ook kunt u op de genoemde website meer lezen over subsidies en leningen.