Verbouwing B&B Duinblick

In De Koog verbouwen we B&B Duinblick. Het gebouw krijgt een nieuwe indeling. In het pand komt de gemoderniseerde woning van de eigenaar, plus 5 luxe gastenkamers. Aan de buitenkant komt er een fraaie en geheel geïsoleerde jas omheen (zie de afbeelding rechts). 

   2018 1 zoover klein                    2018 artist impression duinblick klein

 

______________
27 juni  2019
______________

Een behoorlijk vrachtje arriveerde er bij B&B Duinblick vanmorgen; het zijn de dakpannen van leisteen. Passen en meten dus, op de compacte bouwplaats aan de Ruijslaan.
Het dak is geïsoleerd en de panlatten liggen erop, in grote getale zelfs. Waarom zo veel latten? Nou, dat ligt aan de pannen. Normaal zit er 33 cm. afstand tussen de latten, bij Duinblick slechts 10,5 cm. Pannenlegger Dennis Luik geeft een ‘Sneak Peek’ van het eindresultaat, dan snap je waarom.

2019 06 22 panlatten veel klein       2019 06 27 leisteen dakpannen pakket klein       2019 06 27 leisteen dakpannen pakket 2 klein

Voordat de pannen erop kunnen, moeten de koperen verholen goten nog op hun plek.  Een verholen goot is een nauwelijks zichtbare dakgoot tussen bijvoorbeeld het dakbeschot en de pannen. In de loop van de jaren gaat de kleur van de koperen goten over naar platinagroen. Dit geeft een aparte uitstraling. Daarnaast zijn ze heel duurzaam, ze gaan gemiddeld 80 jaar mee. 

De oude isolatiewol blijft op de muren zitten, en daar worden de nieuwe isolatieplaten overheen bevestigd. Zodoende groeit het pand aan alle kanten met 95 mm. De isoplaten worden expres enkele millimeters te ruim afgesneden en vervolgens kordaat op hun plek getimmerd tussen het raamwerk van hout. Voordeel is geen kieren, plus: niet meer afpurren. Slim bezig dus.

Loodgietersbedrijf Van der Vis maakt de watervoorziening van de badkamers boven in orde. Multibouw Wijnsma houdt zich vandaag bezig met de isloatie van de vloeren en de plafonds.
2019 06 27 multibouw wijnsma klein       2019 06 27 Jorre van Van der Vis loodgieters klein

_____________
11 juni 2019
_____________

Omdat er dragende muren zijn weggehaald hebben we enkele stalen balken geplaatst om de constructie weer stevig te maken. Om de gehele ruimte te overspannen was een extra lange stalen HEA 260-balk nodig. Tot zover geen punt, maar hoe krijg je zo'n balk allerlei hoeken om, naar binnen? Een zijraampje bood uitkomst. 
De hoogwaardige isolatieplaten voor op het dak zijn geleverd. Goed isoleren is enerzijds belangrijk omdat je CO² uitstoot voorkomt, anderzijds kan je tot 80% op je energierekening besparen, terwijl je het comfort in huis verhoogt. Bovenop de isolatieplaten komen de tengellatten, panlatten en vervolgens speciale dakpannen van gebakken lei overheen. Daarover de volgende keer meer.
2019 06 05 isolatieplaten         2019 06 11 staal verkleind       2019 06 11 staal 2 verkleind

 

_____________
14 mei  2019
_____________

De verbouwingsplannen van B&B Duinblick (voorheen Pension Duinblick) stonden al enige tijd in de wacht voordat er groen licht kwam van de Gemeente voor de bouwvergunning. Nu is het dan zover. Het sloopwerk is bijna gereed en er staan tijdelijk stempels op de plaatsen waar dragende stukken muur zijn weggehaald. Nieuwe stalen draagbalken gaan zorgen voor een permanent stevige constructie. De steigers zijn rondom opgebouwd. De metselaar maakt vanochtend binnen doorgangen op de plekken waar nieuwe ruimtes zijn ingepland. Dat betekent dat de te verwijderen stukken muur nat moeten worden gehouden (in verband met het stof), vervolgens slijpen en wederom puin afvoeren.

2019 05 14 klein 1         2019 05 14 deur maken klein       2019 05 14 voorkant klein